Dżem wiśniowy

0
54

Jeśli chcecie przygotować dżem wiśniowy domowymi metodami, postarajcie się o owoce najwyższego gatunku. W środku lata można je kupić na licznych straganach i targach. Na dżem nadają się najbardziej dojrzałe wiśnie, słodkie i soczyste. Przed przystąpieniem do gotowania ich trzeba je wszystkie wydrążyć, czyli pozbawić pestek. Służą do tego specjalne urządzenia kuchenne. Wiśnie bez pestek sowicie zasypujemy specjalnym cukrem żelującym. Dzięki temu nawet powstały w trakcie gotowania sok zmieni się w przyjemną w konsystencji galaretkę. Cukier żelujący działa niezwykle szybko, dlatego w trakcie gotowania należy dżem mieszać i pilnować, żeby zawartość garnka nie wykipiała. Dla smaku dżem można doprawić jeszcze cynamonem, aromat będzie niezwykły. Po ugotowaniu dżemu wszystko od razu wkładamy do słoików i zakręcamy zakrętki. Aby weki gotowe były do przechowywania przez cały rok, trzeba je jeszcze wygotować we wrzącej wodzie. Włóżmy więc wszystkie słoiki zamknięte do wielkiego garnka i gotujmy przez pół godziny.