Krokiety

0
235

Krokiety to inaczej naleśniki dodatkowo obsmażone w panierce z bułki tartej. Najczęściej robi się je z farszem mięsnym lub złożonym z kapusty i grzybów, niektórzy lubią także krokiety z serem oraz szpinakiem. W wielu polskich domach danie to jest jednym z podstawowych dań wigilijnych i świątecznych. Dobrze doprawione krokiety są prawdziwym przysmakiem dla małych i dużych. Można je kupić oczywiście w sklepach oraz punktach garmażeryjnych, ale najsmaczniejsze są wtedy, gdy zrobimy je według własnej, domowej receptury. Ciasto naleśnikowe nie powinno być jedynie słodzone tak jak w przypadku robienia słodkich naleśników. Wystarczy je jedynie delikatnie osolić do smaku. Zadbajmy o to, aby w farszu było dużo gotowanych grzybów. Jeśli prawdziwych nie mamy pod ręką, mogą zostać zastąpione pieczarkami. Zwinięte ciasno krokiety obtaczamy jeszcze w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Potem smażymy na rozgrzanej patelni. Krokiety zdejmujemy z niej, gdy uzyskają ładny, złocisty kolor. Właściwie nie trzeba już dodawać niczego więcej, niektórzy lubią jeszcze w sąsiedztwie krokietów na talerzach jakąś lekką sałatkę z tego, co akurat pozostało w lodówce. Do popicia najlepszy będzie czerwony barszcz.