Kuchnia ukraińska

0
234

W ukraińskiej kuchni znajdziemy wiele specjałów, które na przestrzeni lat przepłynęły także do naszej tradycyjnej, polskiej kuchni. Wyliczać można w nieskończoność, ale na pierwszy plan wysuwa się oczywiście barszcz ukraiński. Jego głównym składnikiem są oczywiście buraki gotowane w rosole. Do tego dodaje się jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę, kukurydzę, marchew oraz groszek i czerwoną fasolę. Naturalnie w zupie mogą pływać także kawałki gotowanego mięsa. Im więcej dodatków w formie warzyw ? tym zupa będzie pożywniejsza. Z Ukrainy do Polski przywędrowały także bliny ? charakterystyczne placki z mąki pszennej, nieco grubsze od tradycyjnych ziemniaczanych, ale równie smaczne. Kuchnia ukraińska jest bardzo rozgrzewająca i odżywcza. Ukraina, jako kraj przez wiele lat walczący z biedą, nauczyła się na przestrzeni lat radzić sobie ze spożywczym niedostatkiem. Efektem tego jest silnie rozbudowana tradycja kulinarna opierająca się na tym, że kreatywny kucharz jest zawsze w stanie wyczarować coś z niczego.