MOSTEK CIELĘCY PO STAROPOLSKU

0
49

Składniki:

2 kg mostka cielęcego
2 łyżki grubej soli
Na farsz:
2 jajka
Pół szklanki mleka
10 dag wątróbki cielęcej
1 czerstwa bułka
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Gałka muszkatołowa
Pieprz
Sól

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć. W mostku zrobić głęboką kieszeń ostrym nożem oddzielając grubą skórę od żeber, ale nie przecinając jej do końca.
Na zewnątrz i w środku natrzeć mięso solą.
Zrobić farsz: oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z masłem. Bułkę namoczyć w mleku, a gdy napęcznieje odcisnąć. Wątróbkę dokładnie umyć i osuszyć. Zmielić razem z namoczoną bułką. Dodać do masy żółtkowej razem z posiekaną zieloną pietruszką i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą, a następnie nałożyć do kieszeni w mięsie. Otwór pospinać wykałaczkami.
Mięso przełożyć do brytfanki i obłożyć wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec około półtorej godziny. Wystudzić i zamrozić.