ROLADA Z INDYKA

0
61

Składniki:

1,2 kg fileta z indyka
4 polówki suszonych pomidorów
20 dag fety
Sok z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
Zioła prowansalskie
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka proszku

Wykonanie:

Filet z indyka opłukać, osuszyć, natrzeć obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozciąć na duży płat. Mięso posypać solą, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pomidory pokroić na kawałki, przesypać do miski. Dołożyć pokruszoną fetę, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszać. Farsz rozsmarować na mięsie i ciasno zwinąć w roladę. Wierzch oprószyć solą i pieprzem.
Musztardę wymieszać z sokiem cytrynowym, przyprawić papryką i posmarować mięso. Przełożyć do formy i podlać wodą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec około 50 minut polewając często pieczeń sosem z dna naczynia. Po wyjęciu ostudzić i zamrozić.