Wino gruzinskie

0
248

Gruzja – kraj z winiarskimi tradycjami

Gruzja to jeden z najstarszych winiarskich regionów na świecie. Znajduje się tam pięć głównych regionów, wyspecjalizowanych w produkcji wina. Największa jest Kachetia, gdzie rośnie niespełna 70% wszystkich gruzińskich winogron. W ramach tych regionów rozróżnia się tzw. apelacje, czyli niewielkie obszary ograniczone do jednej lub kilku miejscowości.

Wino gruzinskie – najpopularniejsze szczepy

Szacuje się, że w Gruzji rośnie nawet do 500 różnych gatunków winorośli. Do najpopularniejszych szczepów należą Rkatsiteli oraz Saperavi.

Z Rkatsikeli produkuje się wino białe o dość neutralnym aromacie owocowym. Daje wina z nutami pigwy, zielonego jabłka i mirabelek. Często wyczuwalna jest nuta pieprzu i ziół. Białe wino gruzinskie Rkatsikeli chętnie serwuje się jako aperitif lub do potraw z drobiem lub owocami morza.

Z kolei Saperavi to szczep z którego otrzymuje się wino czerwone o intensywnym kolorze. Bogata paleta aromatów wiśni, jeżyn i czereśni podkreślona nutą czekoladowo-kawową sprawia, że jest to najpopularniejsza w Gruzji odmiana winorośli. Część win z Saperavi produkowana jest metodą tradycyjną w naczyniach glinianych. W niektórych regionach winnice zlokalizowane są na stromych zboczach, przez co winorośle uprawiane są głównie ręcznie.