Trzy kolory – czerwony, biały i zielony. To kwintesencja smaków Włoch. Kraj, jak długi i szeroki w każdym zakątku oferuje inne kulinarnie doznania. Na północy kraju zjemy ryż i polentę. Częściej gotuje się z wykorzystaniem masła. Na południu dostaniemy niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d’Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol ? tradycyjną pizzą. Tradycyjny włoski posiłek składa się z antipasto czyli przystawki, primo piatto (głównie danie mączne lub zupa) to pierwsze danie oraz secondo piatto czyli drugie danie (ryby mięsa z sałatką). Na koniec obowiązkowy deser – tiramisu lub panna cotta. Wiele dań z kuchni włoskiej przeniknęło do kultury amerykańskiej na przykład: pizza, risotto czy spaghetti. Dopiero w późniejszym czasie te dania zyskiwały na popularności w Argentynie czy Korei.
Nowości:
Najnowsze metody terapii logopedycznej – co warto znać?
Ostatnie odkrycia w dziedzinie terapii logopedycznej mogą zdziałać cuda dla osób z trudnościami w mowie. Dowiedz się, jakie najnowsze metody warto znać!
Kiedy witryna zostanie zaktualizowana?
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.