Wielbiciele kawy są jednomyślni: różnica pomiędzy kawą kupioną w sklepie, a świeżo paloną kawą, zmieloną tuż przez zaparzeniem jest ogromna. Zresztą wystarczy porównać zapach, żeby wiedzieć, którą kawę warto wybrać. Świeżo paloną kawę należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu, po to, aby jak najdłużej cieszyć się jej wyjątkowym aromatem. Najlepiej będzie, jeśli taką kawę zmielimy tuż przed zaparzaniem, a stopień jej zmielenia zależy od tego jak będziemy ją przygotowywać. Prawdziwi miłośnicy rezygnują z ekspresu i wybierają kawiarkę. Wówczas proces przygotowania kawy zmienia się wręcz w rytuał, a jego efektem jest pyszny, aromatyczny napój.
Warto dodać, że decydując się na świeżo paloną kawę dobrze jest zakupić tę najlepszej jakości. Jest coraz więcej sklepów o bogatej ofercie, także bez wątpienia każdy kawosz znajdzie coś dla siebie.