Kuchnia australijska i kuchnia gastronomiczna

0
55

Kuchnia gastronomiczna i Kuchnia australijska

Kuchnia australijska – dobry wybór

W ostatnich czasach w naszym kraju wciąż rośnie liczba barów, restauracji i pubów. I chociaż konkurencja jest duża, wiele osób próbuje swoich sił. Niektórzy twierdzą, że nie trzeba wiele, by otworzyć taki lokal, wystarczy kilka stolików i krzeseł, bar, kuchnia gastronomiczna, do tego WC i można działać. Jednak trzeba by też pomyśleć o jedzeniu, które przyciągnie klientów. Restauracji z kuchnią włoską, grecką czy chińską raczej nie brakuje. A może postawić na Australię?
Kuchnia australijska nie jest u nas tak popularna, warto więc zaryzykować. Tym bardziej, że w potrawach widać wpływy innych kuchni, między innymi angielskiej i azjatyckiej. Najważniejszymi elementami tej kuchni są owoce morza, ale wśród tradycyjnych potraw wymienia się także orzechy makadamia, ciastka kokosowo-owsiane, australijski chlebek damper czy kalmary z solą i pieprzem. Oczywiście w tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o pewnej larwie witchetty grubs, która jest przysmakiem Australijczyków, ale już Polaków niekoniecznie.