Gdybyśmy teraz pomyśleli sobie o smacznej pieczeni, która co dopiero wychodzi smaczna z piekarnika, to zapewne nasze kubki smakowe zaczęłyby świrować. Ale gdyby nie było wykonanego odpowiedniego sosu, to zapewne nie byłaby ta pieczeń już taka dobra. Należy wszelkie wypieki kuchenne wykonywać z niezwykłą starannością, dzięki czemu będzie się świetne komponował z daną pieczenia. Poprawi on smak spożywanej później pieczeni. Poza tym należy zaznaczyć, że do tego sosu potrzebujemy masła, mąkę, także suszone grzyby, przyprawy i jakiś rodzaj alkoholu. Ale poza tym bardzo dobrze komponowałoby się białe wino lub piwo. Jako czynność pierwszoplanową, to należy rozgrzanie w garnku masła, później mąkę, następnie mleko. Poza tym musimy dosypać grzyby i wszelkie przyprawy. Następnie musimy mieszać aż sos zgęstnieje i dodajemy danej odrobiny alkoholu. Widzimy, że nie jest to takie trudne. Jest to prosty sposób, dzięki któremu możemy wykonać sos na wykonaną pieczeń. Warto o tym pamiętać, gdy wykonujemy pieczeń. Przecież jakakolwiek pięknie wykonana pieczeń bez sosu nie smakowałaby tak samo. Z tego powodu warto pamiętać o jego przygotowaniu.