Bardzo dawno temu, w Neapolu, jeden z kucharzy postanowił przygotować wraz z żoną prostą potrawę. Użyto do niej składników typowych dla ówczesnych czasów, czyli dobrego sera, bazylii, czosnku, oliwy, pomidorów. Chyba nikt nie przypuszczał, że miną całe wieki, a pizza stanie się jednym z najbardziej znanych atutów kuchni włoskiej. Co prawda niewiele wspólnego ma ona z kuchnią śródziemnomorską, która promuje jedzenie potraw lekkostrawnych z minimalnym użyciem tłuszczów, jednakże pokochały ją tłumy. Pokochały miłością na tyle prawdziwą, że obecnie ciasto drożdżowe z dodatkami warzywno-mięsnymi jemy zarówno pod Koloseum, jak i pod Uralem. Nawet w Bielsku-Białej pizza z dowozem Bielsko Biała szturmuje rynek i kradnie serca licznych klientów. Prosta potrawa zarówno syci na bardzo długi czas, jak i jest opłacalna ekonomicznie. Jednym kawałkiem potrafi najeść się dziecko, dwoma kobieta, a trzema mężczyzna. Przy dostępności takiego dania o wiele łatwiej jest zmieścić się w swoim miesięcznym budżecie.
Nowości:
Popularne wpisy:
Kawiarka Bialetti
Jak prawidłowo używać kawiarki?
Przyjęta metoda parzenia kawy zawsze wpłynie na ostateczną jakość napoju. Aby wydobyć z espresso naturalną dla niego intensywność, wysoką moc i...
Jogurtowy torcik z biszkoptami
Składniki:
1. 150 ml mleka
2. 30 dag jogurtu
3. 2,5 szklanki 36% śmietany
4. 5 żółtek
5. 10 dag cukru
6. 5 łyżeczek żelatyny
7. Jedno opakowanie długich biszkoptów
8. 1...