Najczęściej serwowane dania na polskich przyjęciach
Planując różne przyjęcia w gronie rodziny i znajomych często decydujemy się na catering lub obiad w restauracji. Zależnie od okazji różnią się one wystrojem i menu. W jadłospisie najczęściej królują tradycyjne polskie dania. Na początek często serwowany jest rosół lub czerwony barszcz. Danie główne to najczęściej devolay z masłem, kotlet schabowy, pieczone mięsa. Jako dodatki zazwyczaj podawane są kluski śląskie, puree z ziemniaków lub frytki z kilkoma rodzajami surówek. Na polskich przyjęciach nie może też zabraknąć tortu. Cukiernie oferują różne style dekoracji wypieków. Możemy wyróżnić styl angielski z masą cukrową, naked cake, tradycyjne wykończenie tynkiem na bazie śmietany. W ramach dekoracji często używane są owoce, figurki z masy cukrowej lub wycinane laserowo w drewnie, rozety dekoracyjne z masy maślanej lub żywe kwiaty. Do deserów warto podać wino białe półsłodkie, które podkreśli smak słodkości. W ramach przekąsek często serwowane są sery i wędliny na paterach, różne sałatki, jajka, śledzie. Najczęściej podawanym alkoholem na uroczystościach jest wino czerwone i wódka, rzadziej drinki. W tym wszystkim najważniejsze jest to, aby dobrze się bawić, więc oprócz menu zadbajmy też o dobrą muzykę i atmosferę.