Kaszka ryżowa

0
49

Kaszka ryżowa polecana jest przy wszelkich kuracjach oczyszczających żołądek. Jest to pierwsze danie, jakie otrzymamy w ramach rekonwalescencji w każdym polskim szpitalu. Gama smaków kaszek ryżowych na półkach sklepowych naprawdę zaskakuje. Można kupić kaszki truskawkowe, bananowe, waniliowe, a nawet z dodatkami kawałków czekolady. Kaszka ryżowa to także ulubiony przysmak śniadaniowy wszystkich najmłodszych. Często serwuje się ją w przedszkolach, choć bez dodatku owoców bywa prawdziwą zmorą wszystkich dzieci. Może być sprzedawana w małych, pojedynczych opakowaniach lub w większych, przeznaczonych od razu na kilka porcji. Wystarczy zalać ją gorącą wodą, ale lepsze jest mleko. Kaszka będzie wtedy znacznie bardziej pożywna i intensywniejsza pod względem smaku. Do talerzyka z kaszą warto dodać jeszcze świeże owoce sezonowe. To idealny pomysł na lekkie, a zarazem pożywne śniadanie. Kaszka z gorącą wodą lub mlekiem wiąże niezwykle szybko. Wystarczy przemieszać ją kilkakrotnie przez 3 minuty i jest gotowa do spożycia.