Kwasy Omega 3 – Brzesko

0
217

Nadmierne spożywanie kwasów omega 3 może być niestety problemem, tak jak problematyczne może w dłuższej perspektywie czasowej okazać się nadmierne spożywanie ryb. O ile w przypadku ryb chodzi o odkładające się w ich organizmach metale ciężkie, o tyle nadmiar kwasów Omega 3 w organizmie może doprowadzać do pogorszenia stanu osób, które mają na przykład cukrzycę. Kluczowa jest tutaj równowaga pomiędzy spożywaniem kwasów Omega 3 a spożywaniem kwasów Omega 6. Jeśli spożyjemy zbyt dużo kwasów Omega 3, wówczas kwasom Omega 6 zabraknie kluczowym enzymów, które będą zużyte na trawienie kwasów Omega 3. W diecie europejskiej niestety kwasy Omega 3 to duży problem. Doskonałym źródłem kwasów Omega 3 są ryby oraz ogólnie pojmowana dieta śródziemnomorska. Sushi, owoce morza, ale też siemię lniane czy pestki dyni z rodzimych ogrodów to doskonałe źródło kwasów Omega 3, których tak bardzo brakuje Europejczykom w ich diecie. O odpowiedni poziom kwasów w organizmie powinniśmy dbać szczególnie, gdy ćwiczymy intensywnie na siłowni oraz gdy staramy się o dzieci.