Jaki skład ma wino nowozelandzkie?
Wino nowozelandzkie to wysokiej jakości alkoholowy sok, który produkuje się poprzez poddawanie wina wymaganym procesom i jego leżakowaniu. Ma ono wyszukany smak i aromat, dzięki czemu jest trunkiem bardzo poważanym przez smakoszy.
Z jakich owoców jest wino z Nowej Zelandii?
Owoce wykorzystywane do produkcji win zelandzkich to np. agrest, limonka, kwiaty cytrusów, luchee, jabłko, grapefruit. Są również wina z kompozycjami truskawkowymi, malinowymi, wiśniowymi, czereśniowymi. Znajdziemy wśród wielu odmian tych win nutę z owoców leśnych jak jeżyny i borówki.
Oprócz owoców, aby zwiększyć walory smakowe, dodawane są orzechy, zioła oraz kwiaty m.in. fiołków, róż, cytrusów. W niektórych z nowozelandzkich win wyczujemy posmak dębu, tytoniu, drzewa cedrowego itp. Do wzbogacenia aromatu i smaku dodawane są również np. wanilia, liście laurowe i inne przyprawy, czyniące wino niepowtarzalnym trunkiem.
Do czego wykorzystać wina wytrawne?
Wytrawne wina z Nowej Zelandii doskonale pasują do wielu tradycyjnych dań m.in. obiadowych. Dzięki zróżnicowanemu surowcowi powstało wiele kompozycji smakowych leżakowanych win. Mają one niesamowicie wyrazisty aromat i smak.
Jakie kolory mają wytrawne wina nowozelandzkie?
Wytrawne wina pochodzenia nowozelandzkiego znajdziemy w podstawowych kolorach. To wina białe, różowe i czerwone. Każde z nich zasługuje na spróbowanie i rozkoszowanie się jego niepowtarzalną nutą.