Włoskie potrawy

0
49

Włoskie smaki

Włoskie potrawy cieszą się sporym powodzeniem na całym świecie zarówno ze względu na doskonały sposób przyrządzania prostych i domowych potraw, ale także dlatego, że Włosi świetnie swoje dania przyprawiają. Jakie więc smaki uznać możemy za zdecydowanie włoskie? Przede wszystkim te, które powiązane są bezpośrednio z pomidorami, które są podstawą bardzo wielu potraw. Sos pomidorowy, doprawiony solą, pieprzem, bazylią oraz oregano jest podstawą wielu potraw takich, jak choćby mięsne ragu, lasagne, spaghetti i innych. Do tego dołożyć trzeba smak oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czy też wyjątkowych włoskich serów takich, jak parmezan, ricotta, mascarpone, czy też inne tego typu. Ważne są także we Włoszech inne zioła – takie, jak choćby rozmaryn, czy też tymianek, ale najważniejsze jest to, by w potrawach znalazła się bazylia, gałka muszkatołowa oraz inne tego typu elementy, które mają naprawdę spore znaczenie pod każdym względem. Warto więc na pewno docenić smak włoskiej kuchni na wszystkie możliwe sposoby.