Ciastka orzechowe

0
36

Składniki:

1. 10 dag czekolady mlecznej
2. 10 dag czekolady gorzkiej
3. 10 dag brązowego cukru
4. 20 dag masła plus 2 łyżki
5. 7 białek
6. 1 szklanka mąki pszennej
7. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8. 5 dag daktyli
9. 5 dag orzechów laskowych
10. Szczypta soli
11. Kilka łyżek wody

Wykonanie:

Masło i czekoladę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej już piany wsypać cukier i dalej ubijać jeszcze przez około 3 minuty.
Orzechy i daktyle drobno posiekać.
Do miski wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną, posiekane daktyle i orzechy a następnie na przemian dodawać pianę i masę czekoladową z masłem stale mieszając. Gotowe ciasto wstawić na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku 6 centymetrów. Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2 łyżki masła, gorzką czekoladę i 3łyżki wody przełożyć do rondelka i podgrzać mieszając do rozpuszczenia się składników a potem udekorować ciasteczka.