Bułeczki drożdżowe z porzeczkami

0
46

Składniki:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 1/3 szklanki cukru
3. 5 dag drożdży
4. 1 szklanka letniego mleka
5. Pół kostki miękkiego masła
6. 3 żółtka
Na nadzienie:
7. Pół kilograma mielonego sera twarogowego
8. 30 dag dżemu porzeczkowego
9. 2 żółtka
10. 4 łyżki cukru pudru
Na kruszonkę:
11. Pół szklanki mąki pszennej
12. Pół kostki masła
13. 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i mąki i dolać ciepłego mleka tyle, aby powstał gęsty zaczyn, wymieszać i odstawić na 20 minut, aby drożdże ?ruszyły?.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, żółtka, masło i zaczyn i zagnieść ciasto dolewając mleko. Ciasto wyrobić tak, aby było gładkie i lśniące i odstawało od reki. Odstawić na godzinę, aby wyrosło.
Zmielony twaróg połączyć z cukrem pudrem i żółtkami.
Z ciasta uformować okrągłe placuszki, posmarować dżemem, przykryć serem.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią bułeczki.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i wstawić do niego ułożone na blaszce do pieczenia bułeczki na około 25 minut.