Blok śliwkowo ? jabłkowy

0
51

Składniki:

1. Pół kilograma śliwek
2. Pół kilograma jabłek
3. 20 dag mielonego sera twarogowego
4. 5 łyżek cukru
5. 1 szklanka soku z wiśni
6. 3 czubate łyżeczki żelatyny
7. 1 opakowanie galaretki cytrynowej
8. 1 opakowanie galaretki wiśniowej
9. 20 dag herbatników
10. 2/3 szklanki śmietany kremówki

Wykonanie:

Śliwki, umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć do soku wiśniowego dodając łyżkę cukru i zagotować. Połowę śliwek wyjąć a resztę gotować około 5 minut. Wsypać galaretkę wiśniową i całość zmiksować.
Formę, w której będzie blok wyłożyć folią. Na spodzie poukładać śliwki wyjęte z soku i zalać przygotowanym musem. Całość schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w pół szklance wrzącej wody. Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru i połączyć ze zmielonym twarogiem i ostudzoną żelatyną. Na musie śliwkowym ułożyć warstwę z herbatników(1/3 paczki) a na nie wylać masę serową. Przykryć 1/3 ciastek.
Obrane, umyte, pozbawione gniazd nasiennych jabłka zasypać resztą cukru, wlać pół szklanki wody i rozgotować, a następnie wsypać galaretkę cytrynową i zmiksować. Wlać do formy i położyć ostatnią warstwę herbatników. Schłodzić.