Panna cotta w syropie wiśniowym

0
47

Składniki:

1. 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2. 1 szklanka śmietany 36 %
3. 4 łyżeczki żelatyny
4. 5 łyżek cukru
5. 1 opakowanie cukru waniliowego
6. 1 łyżeczka soku z cytryny
7. 1 szklanka syropu jabłko ? wiśnia
8. Kieliszek likieru wiśniowego
9. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
10. Świeże owoce do dekoracji

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody, ostudzić. Jogurt posłodzić do smaku, dodać wystudzoną żelatynę i zmiksować na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Wymieszać z masą jogurtową, a następnie przelać do czterech niedużych miseczek i wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa całkowicie stężeje.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżkach syropu jabłko ? wiśnia. Wlać resztę syropu i dokładnie wymieszać. Podgrzać cały czas mieszając aż do zagotowania i zgęstnienia. Przestudzić i dodać likier wiśniowy.
Miseczki z deserem zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie a następnie deser wyłożyć z foremek na talerzyki. Polać przygotowanym sosem (ciepłym lub zimnym według uznania) i udekorować świeżymi owocami.