Piwne pączki

0
47

Składniki:

Na rozczyn:

1. 10 dag drożdży
2. Pół szklanki mleka
3. 1 łyżeczka cukru

Na ciasto:

4. 1 kilogram mąki pszennej
5. 1 jajko
6. 5 żółtek
7. 10 dag cukru
8. Szczypta soli
9. Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
10. 1 szklanka jasnego piwa
11. 1 łyżeczka cynamonu
12. 1/3 szklanki oleju
13. Mąka do podsypania
14. Olej do smażenia

Ponadto:

15. Powidła śliwkowe lub marmolada z jabłek
16. Ćwierć szklanki jasnego miodu
17. 4 łyżki jasnego piwa 3 goździki
18. Listek laurowy
19. Gałka muszkatołowa
20. Cynamon

Wykonanie:

Z podanych składników zrobić rozczyn rozpuszczając drożdże w letnim mleku z dodatkiem cukru. Odstawić, aby drożdże ?ruszyły?.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, letnie piwo, olej i rozczyn i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na godzinę, aby wyrosło.
Po wyrośnięciu odrywać palcami porcje ciasta, rozpłaszczać w dłoni, nakładać porcję nadzienia i dokładnie zlepiać brzegi, formując okrągłe pączki. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę do ponownego wyrośnięcia.
Olej rozgrzać w rondlu i wyrośnięte pączki smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor a następnie osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z podanych składników ugotować polewę i każdy pączek polać polewą i posypać cynamonem i gałką muszkatołową.