Składniki:
1. 5 dag drożdży
2. 1 łyżeczka cukru
3. 4 łyżki wody
4. 2 jajka
5. 3 czubate łyżki cukru
6. Szczypta soli
7. 100 ml spirytusu
8. Pół kilograma mąki tortowej
9. ? szklanki mleka
10. 8 dag masła lub margaryny
11. Cukier puder do posypania
12. Smalec do smażenia
Wykonanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru i 4 łyżek wody zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka wybić do miseczki, dodać cukier i zmiksować na puszystą pianę. Dodać szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę, wyrośnięty rozczyn i przesianą mąkę i zagnieść ciasto dolewając w razie potrzeby letnie mleko. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 2-3 mm. Szklanką wykrawać kółka a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka.
Smalec rozgrzać w rondlu i na gorący wkładać gotowe ciastka i smażyć po obu stronach na złoty kolor. Ciastka wyciągać na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem oponki oprószyć cukrem pudrem.