Faworkowe serca

0
53

Składniki:

1. 10 dag mąki pszennej
2. 2 łyżki kwaśnej śmietany
3. 2 żółtka
4. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
5. 1 łyżeczka spirytusu
6. Szczypta soli
7. Tłuszcz do głębokiego smażenia
8. Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać przez sitko na stolnicę, zrobić dołek, w który włożyć śmietanę i żółtka a także spirytus i szczyptę soli. Ciasto zagnieść i wyrobić na gładkie i jednolite. Ciasto podzielić na 4 porcję i każdą rozwałkować na cienki placek. W każdym placku wyciąć ciastka w kształcie serca przy pomocy specjalnych foremek do wycinania ciastek, a w każdym sercu na środku wyciąć drugie mniejsze, tak, aby powstała dziurka.
R rondelku rozgrzać tłuszcz i na bardzo gorący wkładać przygotowane serca. Smażyć na złoty kolor przewracając na drugą stronę. Po usmażeniu, wyjmować łyżką cedzakową na papierowy kuchenny ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przekładać na talerz i oprószyć cukrem pudrem.