Składniki:
1. 1 zielona papryka
2. 1 czerwona papryka
3. 1 żółta papryka
4. Kilka rzodkiewek
5. 3 małe pomidory
6. 1 świeży ogórek
7. 1 cykoria
8. 1 opakowanie rukoli
9. 1 sałata rzymska
10. świeża bazylia i koperek
11. 15 dag tłustego twarogu
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie garść kiełków z rzodkiewek
Wykonanie:
Papryki oczyścić z pestek, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Ogórek umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w plasterki.
Umyte i osuszone pomidory pokroić w cząstki a rzodkiewki w plasterki. Sałatę i cykorię podzielić na liście i wraz z rukolą umyć i osuszyć.
Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki; oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Bazylię i koperek umyć i osuszyć. Parę gałązek ziół odłożyć do dekoracji a resztę drobno posiekać. Dodać do twarogu, wymieszać a następnie utrzeć i przyprawić do smaku. Z masy twarogowej uformować kuleczki i poukładać je na sałatce. Całość posypać kiełkami i udekorować pozostawionymi gałązkami ziół.