Drożdżowe rogaliki

0
64

Składniki:

1. Pół kilograma mąki pszennej
2. 10 dag drobnego cukru
3. 3 dag drożdży
4. 150 ml słodkiej śmietany
5. 3 jajka
6. 20 dag masła
7. 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
8. 30 ml śmietanki do czekolady
9. Cukier puder do posypania
10. Szczypta soli

Wykonanie:

Podgrzać lekko 150 ml śmietany i z połowy śmietany, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn mieszając te składniki i odstawiając w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sól, pozostały cukier, resztę śmietany, 2 jajka, 50 gram rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz rozczyn i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość lekko je zagnieść i rozwałkować na około 1 centymetr grubości. Na środku ciasta poukładać cienkie plasterki masła i złożyć boki ciasta do środka; rozwałkować i powtórzyć tę czynność.
Czekoladę dodać do podgrzanej śmietany i mieszać aż czekolada się rozpuści. Ciasto jeszcze raz rozwałkować na cienki placek i wykroić z niego trójkąty. Na każdym kawałku ułożyć porcję kremu czekoladowego i zwinąć w rogaliki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
Rogaliki poukładać na blaszce i wstawić na pół godziny do piekarnika. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.