Drożdżowy placek wiśniowy

0
55

Składniki:

Na ciasto:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. Pół szklanki cukru
3. 1 opakowanie suszonych drożdży
4. 4 żółtka
5. 15 dag masła
6. 1 szklanka mleka
7. Skórka otarta z połowy cytryny

Na masę:

8. 75 dag zmielonego twarogu
9. 2 szklanki śmietany
10. 1 opakowanie budyniu waniliowego
11. 10 jajek
12. 1 litr kompotu z wiśni
13. 3 łyżki dżemu
14. 2 galaretki wiśniowe
15. Gruby cukier do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier, miękkie masło, skórkę z cytryny i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i wyrabiać tak długo aż będzie lśniące i gładki i będzie odstawać od ręki. Miskę przykryć ściereczka i odstawić, aby ciasto wyrosło.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je i położyć na blaszce.
Ser utrzeć ze śmietaną, jajkami i proszkiem budyniowym. Rozsmarować na cieście i blaszkę wstawić na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza.
Kompot zagotować i rozpuścić w nim galaretki, a gdy masa już zacznie tężeć rozłożyć ją na wystudzonym cieście posmarowanym dżemem. Przed podaniem porządnie schłodzić.