Składniki:
1. 1 kostka masła
2. 2 szklanki mąki pszennej
3. 2 łyżki cukru
4. 2/3 szklanki mleka
5. 2 jajka
6. 3 dag drożdży
7. 1 szklanka powideł śliwkowych
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Mąkę pszenną przesiać przez sitko do miski, dodać cukier i mleko z drożdżami, wbić jajka i zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić, aby było gładkie i lśniące. Odstawić na godzinę, aby wyrosło.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować. Na środku placka ułożyć kostkę masła, a rogi zawinąć do środka. Jeszcze raz rozwałkować i włożyć do lodówki na 10 minut, aby się schłodziło. Następnie wyjąć z lodówki znowu złożyć w kopertę, rozwałkować i schłodzić. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa razy.
Po ostatnim rozwałkowaniu wyciąć z ciasta okrągłe dosyć grube kółeczka; na środku każdego zrobić dołek i napełnić powidłami.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza i blaszkę z ułożonymi na niej ciasteczkami wstawić na około 25 minut.