Składniki:
1. 150 ml mleka
2. 30 dag jogurtu
3. 2,5 szklanki 36% śmietany
4. 5 żółtek
5. 10 dag cukru
6. 5 łyżeczek żelatyny
7. Jedno opakowanie długich biszkoptów
8. 1 brzoskwinia do dekoracji
Wykonanie:
Pół szklanki śmietany zagotować z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę i dodać do wrzącego mleka ze śmietaną i ciągle mieszając zagotować a następnie tak powstałą masę wystudzić.
Żelatynę wsypać do 1/3 szklanki wrzątku i rozpuścić mieszając. Wystudzić. Resztę śmietany ubić na sztywną masę, dodać do niej (ostrożnie) rozpuszczoną żelatynę i masę żółtkową i delikatnie wymieszać. Na końcu dołożyć jogurt i wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Biszkopty poprzekrawać na połówki i wyłożyć nimi boki tortownicy (pionowo), do środka wlać przygotowaną masę i udekorować umytą, osuszoną i pokrojoną brzoskwinią i ewentualnie kleksami z bitej śmietany posypanymi posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.