Placek karmelowy

0
77

Składniki:

Na ciasto:

1. 5 łyżek pszennej mąki
2. 5 jajek
3. 5 łyżek cukru
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5. Pół szklanki przegotowanej i przestudzonej wody
6. 50 ml rumu

Na masę:

1. 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
2. 20 dag masła
3. Pół szklanki owocowego soku
4. 50 ml rumu
5. 20 dag bakalii
6. 6 sztuk herbatników
7. 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek; żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę; a następnie dodać do utartych żółtek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciasto nasączyć wodą wymieszaną z rumem.
Puszkę ze skondensowanym mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować około 3 godzin, przestudzić i wyjąc z puszki. Bakalie posiekać
Masło utrzeć z ostudzonym mlekiem i wymieszać z posiekanymi bakaliami. Masę wyłożyć na ciasto. Rum wymieszać z sokiem owocowym i namoczyć w nim herbatniki, a gdy zmiękną rozłożyć na cieście i polać polewą czekoladową przyrządzoną według przepisu na opakowaniu.