Biszkoptowe ślimaczki

0
171

Składniki:

1. Pół szklanki cukru
2. 2/3 szklanki mąki pszennej
3. 4 jajka
4. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
6. 1 łyżka ciemnego kakao
7. 1 szklanka konfitury morelowej lub pomarańczowej
8. Szczypta soli
9. Polewa czekoladowa

Wykonanie:

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek; do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając powoli cukier. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać a następnie przesiać do masy jajecznej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie produkty dokładnie połączyć i podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać kakao a do drugiej mąkę ziemniaczaną.
Dwie jednakowej wielkości blachy wyłożyć pergaminem i rozsmarować na nich ciasto. Piekarnik nagrzać 180 stopni Celsjusza i upiec (15 minut). Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko.
Biszkopty po upieczeniu przełożyć na ściereczkę; kakaowy biszkopt posmarować konfiturą, przykryć jasnym i ciasno zwinąć w roladę, którą zawinąć w ściereczkę i zostawić do wystygnięcia. Roladę pokroić w plastry i udekorować polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.