Sałatka ziemniaczana z bekonem

0
239

Składniki:

1. 10 dag bekonu lub chudego boczku wędzonego
2. 3 duże jajka
3. Pół kg małych sałatkowych ziemniaków
4. 1 czerwona cebula
5. 1 zielona papryka
6. 3 pomidory
7. 10 dag żółtego sera
8. 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielonej)
9. Garść rukoli
10. Pół pęczka szczypiorku
11. ? szklanki gęstej śmietany
12. Zielona pietruszka
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
Ziemniaki po dokładnym umyciu ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, ostudzić, obrać i pokroić na ósemki. Paprykę przekroić, usunąć pestki, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Żółty ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub pokroić w cienkie paseczki i obtoczyć w mielonej papryce. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce.
Bekon pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i zesmażyć aby zrobił się chrupki. Po ostygnięciu dodać do sałatki. Rukolę dokładnie opłukać i osuszyć, dodać do sałatki.
Zieleninę umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. Dodać do śmietany, doprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać. Odstawić na 10 minut w zimne miejsce a następnie zalać sosem sałatkę. Od razu podawać.