Dżem z czarnej porzeczki

0
41

Dżem z czarnej porzeczki sprawdza się jako dodatek o każdej porze roku. Czarna porzeczka ma charakterystyczny, cierpki a zarazem słodki smak, który umożliwia temu specjałowi odnalezienie się w każdym kulinarnym środowisku. Słoik dżemu z czarnej porzeczki odnaleźć można w mgnieniu oka w każdym markecie spożywczym. Poznać ten specjał można już po etykiecie. Dżem z czarnej porzeczki wykorzystać można na wiele nietypowych sposobów. Jeśli robimy grzanki z żółtym serem i nie bardzo wiemy, co można położyć jeszcze na wierzch, zastąpmy ketchup właśnie dźemem z czarnej porzeczki. W dawnych czasach właśnie w taki sposób odżywiali się marynarze. Poza tym trudno sobie wyobrazić tradycyjne, polskie naleśniki bez obecności dżemu z czarnej porzeczki, podobnie jak i ciastka, poranne kajzerki, drożdżówki. Domowy dżem z czarnej porzeczki różni się tym kupowanym na co dzień w sklepie. Przede wszystkim jest gęstszy, bo nie zawiera żadnych ulepszaczy oraz chemicznych składników. W domowych dżemach jest tez wiele nierozgniecionych owoców, co podnosi ich wygląd estetyczny.