Kuchnia angielska

1
197

Kuchnia angielska jest kaloryczna w każdej swojej postaci. Zaczyna się już od śniadania, które zazwyczaj składa się z dwóch części. Anglicy nie wyobrażają sobie śniadania bez tradycyjnej jajecznicy na boczku. Jest to prawdziwa bomba cholesterolowa, ale smak odsuwa na bok wszelki lęk związany z nadwagą. Do tego jeszcze dochodzą płatki śniadaniowe, najczęściej kukurydziane lub musli z mlekiem, albo chudym jogurtem. Wszystko obficie zapite kawą, bo nie wypić kawy przy śniadaniu jest dla Anglika nieporozumieniem. Regularne odżywianie się w taki sposób grozi miażdżycą oraz chorobami serca. Mimo to nie zauważa się drastycznego zmieniania programów diety i codziennego odżywiania  u Anglików. Są oni ogromnymi tradycjonalistami w dziedzinie kulinariów. Rzadko wykorzystują nowinki kulinarne z innych krajów, bo uważają, że ich własne są wystarczające do tego, by kuchnia zachowała oryginalność i smaczny charakter. Chociaż coraz częściej się mówi, że w ostatnich latach Anglicy są pod sporym urokiem polskiego chleba, który na Wyspach bije rekordy popularności.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.