Kuchnia belgijska jest dość mocno zbliżona charakterem do kuchni francuskiej. Nic dziwnego, wszak oba te kraje sąsiadują ze sobą i mają podobną historię. Najbardziej charakterystycznym symbolem kuchni belgijskiej są oczywiście frytki. Robi się je nie tylko z ziemniaków, ale także z dyni. Belgijskie frytki są zupełnie inne od tych widzianych na co dzień w budkach oraz restauracjach. Przede wszystkim są grubsze i szersze, przez co wydają się też smaczniejsze. Do frytek Belgowie przyrządzają kilkadziesiąt rodzajów sosów. U nas znany jest tylko ketchup lub ewentualnie sos majonezowy. Tamtejsze sosy do frytek przyrządzane mogą być także na bazie ziół oraz mało znanych w Polsce przypraw. Drugim symbolem Belgii w dziedzinie kulinariów jest czekolada. W miastach belgijskich często urządza się różne festiwale czekolady. Prezentuje się na nich nie tylko czekolady w formie bombonierek, cukierków oraz deserów, ale także formie płynnej i to niekoniecznie słodkiej. Prawdziwe czekoladowe uczty na ulicach Belgii napotkać można najczęściej latem, przy słonecznej pogodzie i w czasie, gdy do kraju przyjeżdża mnóstwo turystów.
Nowości:
Popularne wpisy:
Komputery dawniej i dziś
Pierwsze mózgi elektronowe były rozmiarów szafy, nierzadko trzydrzwiowej. Miały przy tym bardzo niskie możliwości obliczeniowe. Pod tym względem ustępowały współczesnym kieszonkowym kalkulatorom.
Największy obecnie komputer...
Odkrywaj świat kulinariów: Artykuły Kuchenne, które Sprawiają, że Gotowanie Staje się Przyjemnością
Kuchnia to serce każdego domu, a artykuły kuchenne są fundamentem, na którym buduje się dobre jedzenie i wspólne doznania kulinarne. W dzisiejszym artykule zajmiemy...
Ser pleśniowy: historia, rodzaje i zastosowanie
Ser pleśniowy to produkt mleczarski, który zyskał na popularności ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe oraz estetyczny wygląd. Ser ten charakteryzuje się obecnością...