Kuchnia belgijska

0
63

Kuchnia belgijska jest dość mocno zbliżona charakterem do kuchni francuskiej. Nic dziwnego, wszak oba te kraje sąsiadują ze sobą i mają podobną historię. Najbardziej charakterystycznym symbolem kuchni belgijskiej są oczywiście frytki. Robi się je nie tylko z ziemniaków, ale także z dyni. Belgijskie frytki są zupełnie inne od tych widzianych na co dzień w budkach oraz restauracjach. Przede wszystkim są grubsze i szersze, przez co wydają się też smaczniejsze. Do frytek Belgowie przyrządzają kilkadziesiąt rodzajów sosów. U nas znany jest tylko ketchup lub ewentualnie sos majonezowy. Tamtejsze sosy do frytek przyrządzane mogą być także na bazie ziół oraz mało znanych w Polsce przypraw. Drugim symbolem Belgii w dziedzinie kulinariów jest czekolada. W miastach belgijskich często urządza się różne festiwale czekolady. Prezentuje się na nich nie tylko czekolady w formie bombonierek, cukierków oraz deserów, ale także formie płynnej i to niekoniecznie słodkiej. Prawdziwe czekoladowe uczty na ulicach Belgii napotkać można najczęściej latem, przy słonecznej pogodzie i w czasie, gdy do kraju przyjeżdża mnóstwo turystów.