Składniki:
1. 70 dag zielonej fasolki szparagowej
2. 3 strączki papryczki chili
3. 2 łyżki orzeszków pistacjowych
4. 2 łyżki orzeszków ziemnych
5. 3 łyżeczki sosu sojowego
6. 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
7. 2 łyżki oleju arachidowego
8. 3 ząbki czosnku
9. 2 cebulki szalotki
10. Mała cytryna lub limonka
11. Sól
Wykonanie:
Fasolkę umyć, wrzucić do gotującego się posolonego wrzątku i ugotować prawie na miękko (garnka nie zakrywać). Odcedzić, osuszyć, poodcinać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki.
Orzeszki podzielić na dwie części: jedną grubo posiekać, drugą zmiksować.
Papryczki oczyścić z pestek, umyć i drobniutko posiekać, wymieszać z sosem sojowym. W rondelku mocno rozgrzać olej. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, wrzucić na olej i obsmażyć. Dodać wszystkie orzeszki i smażyć jeszcze wszystko razem przez chwilę, zdjąć z ognia, dołożyć papryczki z sosem sojowym i dokładnie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny lub limonki, posolić. Udekorować kawałkami cytryny lub limonki.