SCHAB ZE ŚLIWKĄ

0
196

SKŁADNIKI:

1,5 kg środkowego schabu
40 dag suszonych śliwek
Suszony majeranek
1 duży kieliszek śliwowicy (ewentualnie czystego alkoholu)
Olej do smażenia
Sól, pieprz

Wykonanie:

Śliwki skropić alkoholem i odstawić na pół godziny, aby napęczniały.
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Bardzo ostrym nożem o wąskim ostrzu, wyciąć w mięsie otwór i wstawić do lodówki.
Po schłodzeniu nadziać schab ? śliwkami a otwór spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu szybko obsmażyć mięso, a następnie włożyć do brytfanny, obłożyć resztą śliwek i wlać pozostały z moczenia alkohol. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić brytfannę z mięsem i piec około 1,5 godziny. Co jakiś czas polewać mięso sosem z dna naczynia.
Pieczeń wyjąć, ostudzić, zawinąć w folię i zamrozić. Po rozmrożeniu mocno podgrzać i podawać z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi udekorowane czerwonym pieprzem i natką pietruszki.