SKŁADNIKI:
80 dag schabu karkowego
3 łyżki oleju
75 dag ziemniaków
Majeranek
Pieprz, sól
2 cebule
2 pory
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na jedną godzinę. W brytfance rozgrzać olej, włożyć schab, zrumienić, podlać wodą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć mięso i piec 35 minut od czasu do czasu podlewając wodą.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, wrzucić na chwilę do wrzątku, odcedzić.
Mięso wyjąć z piekarnika i obłożyć ziemniakami, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Brytfannę wstawić ponownie do piekarnika i piec mniej więcej 20 minut.
Cebule i pory oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa pod koniec pieczenia.