SZYNKA Z WARZYWAMI

0
53

Składniki:

1,5 kg surowej szynki peklowanej
2 łyżki smalcu
Biały pieprz
Pęczek włoszczyzny
40 dag marchewki
40 dag szalotek
2 łyżki miodu
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
Pół pęczka zielonej pietruszki

Wykonanie:

Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć świeżo zmielonym pieprzem. Smalec rozgrzać w brytfance, włożyć mięso, parę razy obrócić, aby pokryło się tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić brytfankę z mięsem i piec około 75 minut. Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić. Po trzydziestu minutach pieczenia włożyć do mięsa włoszczyznę. Podczas pieczenia podlewać mięso wodą (1,5 szklanki) i polewać po wierzchu powstałym sosem.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Szalotki obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać niewielką ilością osolonej gotującej wody i dusić 10 minut. Wymieszać sok pomarańczowy z miodem i posmarować pieczeń. Po 10 minutach pieczenia posmarować pieczeń ponownie.
Na patelnię włożyć masło i cukier i podgrzewać do powstania karmelu cały czas mieszając. Do karmelu dodać odcedzone warzywa. Gotową pieczeń obłożyć karmelizowanymi warzywami.